Pedestrians are back !

The redevelopment of the Place de la République has reduced the flow of traffic at what was previously a very busy intersection. This has offered pedestrians a much larger area to use, as well as better access to environmentally friendly modes of transport: bicycle, metro, tram and bus. Each day, tens of thousands of people take the metro at République station. The Vélib’ station has been enlarged and cycle paths have been added around the square. An Autolib’ station is also available here.

More natural shade

The denser canopy cover provided by the addition of 30 % more trees means that the southern side of the square offers pleasant, naturally shady areas, whatever the season. This also limits the urban heat island phenomenon. The Place de la République now offers a leisure space where residents can relax and play board games borrowed from the games kiosk, in the shade of the trees.
This large square has become a place to reflect and remember, where a 10m (30feet) oak tree has been planted. Chosen for its longevity, this memorial tree is a tribute to the victims of the terrorist attacks of January and November 2015 from the people of France.

An economical and eco-friendly square

Architects and landscape architects have redesigned the space so that the statue is the focal point, at the center of the composition. Simple and contemporary urban street furniture decorates the square. The street lighting has been entirely redesigned, and is now more economic and eco-friendly, avoiding wastage and negative effects on local biodiversity. The energy saved by the new lighting system is in line with the objectives set by the City Climate Energy Plan which includes a 30 % reduction of energy consumption in public lighting by 2020, compared with 2004. The new lighting designs also work to reduce light pollution.

In Paris, the energy sector--comprising energy production and consumption by buildings and vehicles--is the main source of the greenhouse gas emissions which are responsible for climate change. The main aims of the City Climate Energy Plan are: to reduce energy consumption by improving building facilities and public lighting, to reduce fossil fuel travel, and to develop renewable energy.


Improved water drainage

Some of the rainwater on the square is drained by a system of infiltration wells to avoid waterlogging the sewer system and an overflow onto the streets. Water is filtered before being returned to the ground to avoid pollution. It is also diverted to a storage pool before being returned to the sewers.

Following stage